Predavanja

Večerna MaRSovska predavanja tradicionalno pripravijo matematiki z različnih raziskovalnih ustanov, ki na poljuden način predstavijo zanimive matematične probleme in vlogo matematike v sodobnem svetu. Letos nam bodo predavali:

dr. Bojan Mohar

mohar

O predavatelju: Bojan Mohar je končal študij matematike na Univerzi v Ljubljani. Doktoriral je iz področja topološke teorije grafov. Na Fakulteti za matematiko in fiziko UL je bil najprej asistent, od leta 1988 dalje pa profesor. Med leti 2003 in 2005 je bil dekan Fakultete, kmalu za tem pa je sprejel službo na Univerzi Simona Fraserja v Kanadi. Tam je ustanovil močno raziskovalno skupino. Razpet je med Kanado in Slovenijo, kjer deluje na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko. Osrednje sodobno delo topološke teorije grafov je monografija Graphs on Surfaces, ki jo je Mohar skupaj s Carstenom Thomassenom izdal leta 2001 pri založbi Johns Hopkins University Press.

Bojan Mohar je prejemnik Eulerjeve nagrade za življensko delo na področju diskretne matematike, ki jo podeljuje znanstvena organizacija Institute of Combinatorics and its Applications s sedežem v ZDA. V letu 2018 pa je od Kanadske Kraljeve Akademije prejel priznanje John L. Synge Award. Mohar je trenutno glavni urednik prestižne revije Journal of Combinatorial Theory Series B, prav tako je glavni urednik za področje teorije grafov pri reviji Electronic Journal of Combinatorics. Leta 1990 je prejel Kidričevo nagrado (danes Zoisova nagrada) za vrhunske dosežke pri proučevanju spektralnih lastnosti in izoperimetričnega števila končnih in neskončnih grafov, leta 2009 pa je postal ambasador Republike Slovenije v znanosti. 

dr. Iztok Banič

me

 O predavatelju: Iztok Banič je leta 2000 diplomiral na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru s področja topologije in leta 2007 doktoriral na Fakulteti za naravoslovje in matematiko  Univerze v Mariboru s področja matematičnih znanosti. Zaposlen je na Fakulteti za naravoslovje in matematiko kot visokošolski učitelj, kjer predava in raziskuje. Njegovo raziskovalno področje je topologija,  raziskuje predvsem  topološke dinamične sisteme in lastnosti kontinuumov v povezavi z inverznimi limitami. Je tudi član Državne predmetne komisije za splošno maturo za matematiko.

 

 

 

 


Večerna predavanja iz prejšnjih let

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate utrinke MaRSovskih predavanj iz preteklih let. Gostili smo že veliko odličnih predavateljev in raziskovalcev, ki nam vsako leto pripravijo raznovrsten nabor matematičnih vsebin.