Dnevnik

avtorica: Anja Petković

sobota, 20. avgust 2016

MaRSovci smo pristali. Po dolgi petkovi noči se nikomur ni mudilo odpreti oči. Če se ne bi čas za zajtrk iztekal, bi marsikateri MaRSovec spanje podaljšal še za kakšno uro več. Podkrepljeni z zajtrkom smo pohiteli pospraviti sobe in se pripraviti na zaključne predstavitve. Na mestu pristanka se je že nabirala publika, v njej smo prepoznali nam dobro znane obraze. Kmalu je ura odbila čas, da začnemo naš spust na Zemljo. Kapitanka Jana je vse prisotne pozdravila in povedala nekaj zahval ter predala besedo praporščaku Roku, ki je predstavil kratko poročilo o potovanju. Nato je vajeti prevzel kopilot Rok, ki je posamezne projektne skupine povabil, da predstavijo svoje ugotovitve. Sledile so še zaključne zahvale, nato pa smo se zbrali ob soku in prigrizkih zunaj ob jezeru. Vedoč, da novo stkana prijateljstva ne bodo kar tako usahnila, smo se prepustili slovesu in s toplino v srcu odšli vsak svojo pot.


petek, 19. avgust 2016

MaRSovsko jutro je bilo tokrat zelo podobno prejšnjim. Samopostrežni zajtrk ter nato jutranja telovadba. Po ogrevanju smo se zabavali v igri Blondinke, lovci in levi, nato pa smo kmalu pričeli s poskusnimi predstavitvami. Pod budnim očesom pilota Davida, ki nam je dal potrebne pripombe, smo svoje nastope še izpopolnili in se v polnosti pripravili na pristanek. Vnesli smo spremembe v članke, ki jih je kopilot Rok vestno popravil, in vmes našli nekaj minutk časa, da smo se umetniško izživeli na projektnih fotografijah.

Pred kosilom smo se zbrali še na dvorišču in posneli nekaj gasilskih fotografij, da se bomo desetletja kasneje lahko pohvalili s sopotniki, ki so nas spremljali na tej pustolovščini. Nasmejanih obrazov smo se odpravili v jedilnico, kjer so se usta pri priči napolnila s slino ob pogledu na izvrsten golaž s polento. Člani posadke so jo sumljivo hitro po kosilu popihali, ostali MaRSovci pa so potrpežljivo čakali 15. uro, ko se je začela velika MaRSovska pustolovščina. Vesna nas je razporedila v skupine po tri in vsakih deset minut opremljene z navodili in nadišavljene z zaščito proti klopom poslala na krožno pot. Skozi gozd in čez travnike smo se prebijali do kontrolnih točk, kjer so nas mentorji čakali z zabavnimi nalogami. Pretakali smo vodo, reševali probleme iz teorije grafov, spuščali papirnate čolničke po potoku navzdol, hodili po vrvi in se ob vsem neizmerno zabavali.  Na poti smo opazovali čudovit razgled in ojačali mišice na strmih vzponih. Na avanturi so se nam pridružili tudi nekdanji MaRSovci, ki so se z nami pomerili na tekmovanju. Kristalno čista voda v jezeru pred domom je premamila nekaj pogumnih MaRSovskih veteranov, da so po prihodu na cilj zaplavali v vodi, za katero domačini trdijo, da je gotovo hladnejša od šestih stopinj celzija.

Komaj so se vrnili zadnji mentorji s kontrolnih točk, že je ura odbila čas za večerjo in v jedilnici so se pojavile ribe s francosko solato. Hrana je bila kot vedno odlična, zato smo se MaRSovci s pozdravom iskreno zahvalili kuharju za odlične dobrote in neskončno prijaznost. Nestrpno smo pričakali slovesno razglasitev rezultatov, ki se je ob 20h odvila v učilnici. Organizatorji velike MaRSovske pustolovščine so rešitve nalog razložili in na tablo zapisali, koliko točk je dosegla posamezna skupina. Kmalu je postalo jasno, da sta tudi letos zmagali dve ekipi. Skupina udeležencev, Nodi mafija, ki jo sestavljajo Ana Š., Tamara in Petra, si prvo mesto delijo z ekipo Žoga, v kateri so se zbrali nekdanji MaRSovci Lara, Matej R. in Filip. Zmagovalci so prejeli veliko MaRSovsko čokolado, ki so jo tradicionalno razlomili in podelili z ostalimi prisotnimi.

Ko smo se posladkali, smo se urno odpravili pripravljati zelenjavo in žar za piknik. Kmalu je zagorel taborni ogenj ob katerem smo spletli tesne prijateljske vezi in se družili še dolgo v noč.


četrtek, 18. avgust 2016

DSCN0862Ko smo zjutraj MaRSovci odprli zaspane oči, smo zagledali oblačno in megleno jutro. Komaj smo se privlekli k skodelici toplega čaja ali kave ter kot ponavadi obilnemu zajtrku. Da bi si pognali kri po žilah, smo se na začetku jutranje telovadbe pošteno ogreli, nato pa smo se sprostili ob igri med dvema ognjema. Pri tem je sodeloval tudi večerni predavatelj dr. Daniel Katona, ki se je žogi spretno umikal. Po hitri igri smo se razporedili v standardne kotičke za delo na projektih. Rok za oddajo članka ali video predstavitve se je nevarno bližal, zato smo produktivnost prestavili v najvišjo prestavo in do kosila uspešno zaključili svoje izdelke. Seveda jih bomo poslali skozi sito kopilota Roka, ki jih bo strokovno popravil.

Po kosilu smo si privoščili nekaj minut oddiha, ki so jih nekateri MaRSovci izkoristili za sprehod s fotoaparatom, drugi pa za kratko igro košarke ali popoldansko spanje. Prostočasne dejavnosti so nas tako zaposlile, da smo pozabili na čas in že zamujali na delavnico retorike. Kontrolorka letenja Anja nas je že čakala v učilnici s podrobnimi navodili za pripravo predstavitve na pristanku. Po kratkem premoru smo se zagnano lotili priprave teh predstavitev, se naučili uporabljati beamer in vsebino projektov strnili v klavrnih nekaj minut. Opogumljeni z dejstvom, da bomo poslušalce povabili k branju naših člankov, ki smo jih s trdim delom pripravljali zadnjih nekaj dni, smo se odpravili na večerjo, ki je že mamljivo dišala iz kuhinje.

Večerno predavanje je bilo tokrat nekoliko drugačno. Sprva smo se morali privaditi na angleščino, a s tem nismo imeli večjih težav, saj je na trenutke humorna predstavitev življenja in dela predavatelja dr. Daniela Katone poskrbela za sproščeno vzdušje. Drugi del predavanja pa je potekal ob igranju iger. Razdelili smo se v skupine po dva igralca, kjer smo za različne igre (podobne igri nim) skušali ugotoviti zmagovalno strategijo in premagati predavatelja ali enega od njegovih pomočnikov. Zagreti za odkrivanje strategij smo močno prekoračili čas predavanja in z ostalimi igrami nadaljevali večer. Sredi noči pa smo preko spletne kamere prejeli pozdrave od Vida Kocijana iz Kalifornije, ki se nam v posadki zaradi geografskih razlogov letos ni mogel pridružiti. Tokrat smo MaRSovci kar kmalu zatisnili oči, vedoč da nas naslednji dan čaka pustolovščina.


sreda, 17. avgust 2016

Po dolgi noči smo se MaRSovci zbudili v oblačno jutro. Okrepčali smo se z zajtrkom, ki se niti po kvaliteti niti po kvantiteti ni razlikoval od prejšnjih dni. Namesto jutranje telovadbe smo se zunaj zbrali z nahrbtniki in obuti v pohodne čevlje: urnik se je zaradi vremena posodobil in napovedal pohod. Ko smo se ustrezno zaščitili pred klopi, smo MaRSovski pozdrav namenili upokojencu in lokalnemu vodniku po planinah, Janezu Pavlu Komelu, ter njegovi hčeri Maji, ki sta se prostovoljno ponudila, da nas vodita na pohodu po neoznačenih poteh.

Odpravili smo se proti izviru potoka Javornika in naprej mimo manganovega rudnika na Stamare. Čudovit pogled na izvir so izpopolnile še gozdne maline, ki smo jih sproti nabirali. Daljši strm vzpon nam je dal občutek, da smo si čudovit razgled na vrhu planine zaslužili. Sonce je obsijalo bližnje vrhove in pogled je segel od Bleda do Mojstrane preko Triglava in Mežakle. Privoščili smo si počitek, se okrepčali s koščkom temne čokolade, ki jo je priskrbel naš vodnik, in se pozabavali z igro taroka. Čas kosila se je bližal, zato smo se urno odpravili po hribu navzdol in si spotoma ogledali še drugi breg potoka Javornika. Prijetno utrujeni smo si podplate namočili v ledeno mrzlem jezercu pred domom ter pohiteli proti okusnim puranjim roladam s kruhovim nadevom in krompirjevo prilogo.

Ko smo potešili lakoto, smo si privoščili topel tuš, nato pa se je kmalu začel zadnji sklop delavnice Grafi, igre in še kaj. Ukvarjali smo se z ljubkimi označitvami dreves in induciranimi podgrafi. Predavatelju smo se iskreno zahvalili za poučne delavnice ter se zagnali v pisanje projektnih člankov. Možgane smo sprostili ob obedu, nato pa smo z delom nadaljevali globoko v večer. Navdušenci nad športom so se zbrali v učilnici, kjer so na projektorju predvajali rokometno tekmo med Slovenijo in Dansko. Ostali MaRSovci pa so se zatopili v (že tradicionalno) večerno/nočno igranje iger.

 


torek, 16. avgust 2016

Dan smo pričeli ob skodelici kave in obilni švedski mizi. Na vratih jedilnice je že visela nova uganka dneva in rešitev včerajšnje. Komaj smo prebudili zaspane oči, že nas je navdušila napeta igra med dvema ognjema: udeleženci MaRSa proti MaRSovski posadki. Čeprav so imeli mentorji vsak po dve življenji, so na koncu za las igro izgubili.

Sledil je drugi sklop delavnic dr. Martina Milanića, kjer smo se posvetili usmerjenim grafom (digrafom) in rekonstrukciji grafov z manjkajočimi točkami. Čas je hitro minil in zdelo se je kar prekmalu, ko smo se že lotili projektov. Poglobljeno razmišljanje sta prekinila le kapitanka Jana s fotoaparatom in odmor za kosilo. Po hitri igri košarke nas je kuhar razveselil z lubenico na dvorišču.

Okrepljeni smo se zopet lotili projektov, kjer smo dokazali ključne izreke in uspešno rešili zadane probleme. Nekatere projektne skupine so že pričele s pisanjem člankov in izdelovanjem video predstavitev. Nekoliko utrujeni smo se sprostili v pestrem družabnem programu, kjer smo v skupinah po tri tekmovali v poznavanju doma in okolice. Pilot David in praporščak Rok sta pripravila seznam objektov, ki se nahajajo znotraj doma ali v ožji okolici, tekmovalci pa so morali v 45 minutah najti čim večje število naštetih objektov in jih slikati. Avtorja igre sta nato slike pogledala in točkovala najdbe. Zatopljeni v igro smo skoraj pozabili na večerjo, a na srečo so izvrstni skutini štruklji na krožnikih pristali topli. V kombinaciji z breskovim kompotom so pričarali zadovoljen izraz na obrazih MaRSovcev.

Po krajšem premoru smo se zbrali v učilnici na večernem predavanju. Tokrat smo imeli čast poslušati velikega slovenskega matematika dr. Jožeta Vrabca, ki je povedal nekaj besed o vozlih ter njihovi matematični definiciji. Nazorno je razložil, zakaj je težko ugotoviti, kdaj sta dva vozla enakovredna, in predstavil eno od invariant, ki vozle pomagajo ločiti med seboj. Po predavanju smo se zbrali v jedilnici, kjer je sledila razglasitev rezultatov igre iskanja predmetov. Zmagali sta dve izenačeni skupini, eno so predstavljali člani posadke, drugo pa udeleženci. Končno smo dočakali družabni večer, tokrat smo se zatopili v igranje dixita in volkodlakov.


ponedeljek, 15. avgust 2016

Jutro se je pričelo z nasmeškom na obrazu MaRSovcev: miza za samopostrežni zajtrk je bila polna dobrot. Ko smo pri zajtrku malo poklepetali, smo se odpravili na jutranjo telovadbo, kjer smo se sprostili in zbudili ob igri “Kdo se boji črnega moža?”. Sledil je prvi sklop delavnic Grafi, igre in še kaj, kjer smo spoznali nekaj tipičnih problemov iz teorije grafov ter se naučili uporabljati Hallov izrek. Po krajšem premoru nas je kopilot Rok naučil uporabljati LaTeX  (seveda je poudaril, da se to izgovarja “lateh” in ne “lateks”), da smo vsi v polnosti opremljeni za pisanje člankov in pripravo predstavitev pri projektih. Končno smo dočakali premor za kosilo, po katerem smo v zagnani igri košarke žogo poslali v jezero in izvedli pravo reševalno akcijo.

Popoldne je sledila uvodna ura projektnega dela. Po nekaj besedah o poteku dela, smo se v projektnih skupinah razporedili po domu in okolici ter zagrizli v zanimive probleme in raziskovanje. Seveda smo potrebovali nekaj sprostitve, zato smo se pomerili v taktiziranju in managerskih sposobnostih v zanimivi prirejenki zaporniške dileme. Nato pa smo se lotili še vikinškega šaha in se malo razgibali na  svežem zraku. Za las smo ušli nevihti, ko smo se odpravili nazaj v notranjost doma in nadaljevali poglobljeno razmišljanje o projektih. Kmalu je zadišalo po testeninah s tuno in urno smo se odpravili na večerjo. Zvečer nas je na večernih predavanjih nasmejano pričakal dr. Pavle Saksida, ki nas je opomnil, da je napovedovanje prihodnosti nekaj vsakdanjega (napovedujemo periodične pojave, kot na primer letne čase ali plimo) ter da si pri tem lahko zelo pomagamo z diferenčnimi enačbami. Družabni večer se je zopet zavlekel v noč, saj smo se zabavali ob igranju volkodlakov, activityja in hitrostnega šaha.

DSCN0873


 

nedelja, 14. avgust 2016

MaRSovci smo uspešno vzeleteli! Najprej smo se spoznali in v igrivem okolju naučili imena ostalih MaRSovcev, nato pa smo se hitro odpravili na večerjo. Vonj po polnjenih paprikah in mlincih je zadišal že od daleč. Ko smo si malo odpočili, pa smo že pričeli večerno predavanje z unikatnim MaRSovskim pozdravom. Predavateljica dr. Maja Pohar Perme nas je v svoji športni navdušenosti podučila o osnovah statističnega testiranja hipotez in o uporabi statistike pri ugotavljanju uporabe dopinga. Večer smo zaključili s koščkom peciva in ponočevanjem ob družabnih igrah. 

IMG_20160815_001305