Matematično
MaRaziskovalno
MaRSrečanje


CŠOD Bohinj, Ribčev Laz, 18. - 24. avgust 2013

MaRSovski projekti 2013

Dobrodošli v hotelu Neskončno

Skupinska slika Avtorji projekta:
Tilen Lučovnik, Gimnazija vič, Ljubljana
Špela Pušnik, Gimnazija Velenje, Velenje
Tisa Ževart, Gimnazija Slovenj Gradec, Velenje

Mentorica:
Jana Vidrih, FMF, Univerza v Ljubljani

Mars je vedno bolj popularna turistična destincija. Povpraševanje se izjemno hitro povečuje, zato so tam zgradili hotel Neskončno, hotel z neskončno sobami. Ta se je začel hitro polniti in se nekega dne tudi napolnil. Tisti dan je prišla neka družina. Ker je imel hotel vedno napis "Proste sobe", so zahtevali svojo sobo. Receptor jim je ugodil, naslednji dan pa ga je čakala še težja naloga. Pripeljalo se je neskončno vesoljskhi ladij, vsaka z neskončno potniki. Receptor je bil v hotel spet dolžan sprejeti vse goste. Kako?

Članek Aplikacija(GGB)

Risk

Skupinska slika Avtorji projekta:
Tina Zwittnig, SVŠGL, Ljubljana
Vid Kocijan, Gimnazija Vič, Ljubljana
Arthur-Louis Heath, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana

Mentorica:
Maja Alif, FMF, Univerza v Ljubljani

Projekt obsega statistično strateško analizo igre Risk, s vidika teorije grafov. Predstavili bomo strateško vrednost posamezne celine oziroma posameznega polja. Cilj naše raziskave je določiti najbolj učinkovito metodo za zmago, torej katera polja je strateško bolje zavzeti ter katere imajo boljše razmerje med mejnimi državami in državami na drugih celinah, ter s pomočjo verjetnosti ugotovitit s kolikšnjim številom vojaških enot se najbolj splača napadati oziroma braniti, da je verjetnost zmage največja. V nalogi grafično predstavljamo razmerja med vrednostjo celin, njihovim strateškim pomenom ter številom polj ki jih obsega določena celina, samo igralno polje pa obravnavamo v jeziku teorije grafov.

Članek

Razdelitev ravnine s premicami

Skupinska slika Avtorji projekta:
Mateja Čarman, SVŠGL, Ljubljana
Jan Zmazek, Gimnazija Ptuj, Ptuj
Aljoša Krstič, II. Gimnazija Maribor, Šentilj

Mentorica:
Lara Kozarski, FMF, Univerza v Ljubljani

Na Marsu delijo ozemlje med različne marsovske družine na poseben način. Z naprednim marsovskim orodjem čez celotno površje naključno rišejo premice. Pri tem nastajajo različna območja. Marsovske družine naseljujejo na s premicami omejena območja, neomejena območja pa ostajajo neposeljena. Po nekaj letih pa je nastal problem, saj je bilo veliko premic med seboj vzporednih ali pa se jih je v eni točki sekalo več, zaradi tega pa je bilo štetje območij oteženo. Problem rešuje skupina Marsovcev znanstvenikov Mateja, Aljoša in Jan.

Članek Aplikacija(GGB)

Strjevanje želetine

Skupinska slika Avtorji projekta:
Jakob Jurij Snoj, Gimnazija Novo Mesto, Semič
Tjaša Bajc, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana
Tjaša Košenina, I. gimnazija v Celju, Gomilsko

Mentor:
Nejc Rosenstein, FMF, Univerza v Ljubljani

Ukvarjali smo se z modelom strjevanja želatine. Spoznali smo osnove verjetnosti ter Caylejevo drevo in na podlagi pridobljenega znanja prišli do (sicer zelo znanega) perkulacijskega modela.

Članek

Kako povezati Marsovce?

Skupinska slika Avtorji projekta:
Živa Urbančič, Gimnazija Vič, Ljubljana
Rafi Irgolič, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana
Anže Košir,Vegova Gimnazija, Ljubljana

Mentor:
Matej Roškarič, FNM, Univerza v Mariboru

Matematično raziskovalno srečanje oz. MaRS na žalost traja le en teden na leto, zato smo se spraševali, kako povezati MaRSovce, da bomo po koncu tabora lahko ohranili stike. Kraje iz katerih prihajamo in povezave med njimi si lahko predstavljamo kot graf, zato smo se lotili raziskovanja povezanih grafov in minimalnih vpetih dreves. Pomagali smo si z dvema od že odkritih algoritmov: Primovim in Kruskalovim. Napisali smo tudi program, ki je našel optimalen način, kako povezati MaRSovce.

Članek

Nagradno potovanje na Mars

Skupinska slika Avtorji projekta:
Anja Drstvenšek, Gimnazija Brežice, Krško
Nika Petelinšek, Srednja šola Slovenska Bistrica, Poljčane
Luka Lajovic, SVŠGL, Ljubljana

Mentor:
David Gajser, FMF, Univerza v Ljubljani

Turistična agencija Mars Vas prisrčno vabi na nagradno igro, kjer lahko z malo sreče prejmete brezplačno potovanje na rdeči planet. Vse, kar morate za to storiti, je, da uganete barvo kape, ki Vam jo bo naša radodarna direktorica Marsilda postavila na glavo. Postavljeni boste v vrsto in videli boste le barve kap vseh kandidatov pred seboj. Pred izzivom se lahko kandidati med seboj dogovorite za strategijo, s katero Vas bo kar največ pravilno ugotovilo barvo svoje kape in tako prejelo nagrado. VAM BO USPELO?

Članek

Turingov stroj in Postov problem

Skupinska slika Avtorji projekta:
Anja Petković, FMF, Ljubljana
Vesna Iršič , FMF, Ljubljana
Rok Gregorič, FMF, Ljubljana

Mentor:
David Gajser, FMF, Univerza v Ljubljani

So problemi v matematiki, tako kot v življenju, ki v okviru dane teorije niso rešljivi. So pa problemi, ki so lahko rešljivi ali ne, vendar nam noben algoritem tega ne more povedati. Kaj pomeni, da z algoritmom rešimo problem in kašen bi bil primer problema, kjer to ni mogoče?

Članek

Facebook

Any Browser   Zadnja posodobitev: 4. april 2013