Dnevnik

avtor: David Popović

 

Sreda, 8. avgust 2018

MaRSovci smo se danes prebudili v športni dan. Po zajtrku se namreč nismo odpravili na jutranjo telovadbo, ampak kar na pohod. Po gozdnih poteh in jasah smo prišli do vrhnje postaje Pohorske vzpenjače, od koder smo imeli v sončnem vremenu lep razgled na Maribor. Po prihodu v dom smo se okrepčali s kosilom, nato pa se spet lotili naših projektov. Članke smo pisali celo popoldne do večerje, ko smo že imeli rok za oddajo prve verzije.

Sledil je še zadnji večer z gostujočim predavateljem, v katerem nam je dr. Jure Kališnik razlagal o sferični geometriji. Povedal nam je, kako pojme kot so naravnost, trikotnik in daljica definiramo v splošnejših prostorih. Izpeljali smo tudi sinusni in kosinusni izrek za sferične trikotnike. Po predavanju smo nekateri utrujeni od vsega, kar se je zgodilo tisti dan, popadali v postelje, drugi pa so se z igranjem družabnih iger zabavali še dolgo.

 

image1

image2

Torek, 7. avgust 2018

Nato smo se spopadli z LaTeXom. Kapitan Žan nas je naučil osnov pisanja matematičnih izrazov v tem programskem jeziku. To nam je prav prišlo že takoj po kosilu, ko smo se zopet lotili dela na projektih. V večini skupin smo uspešno razrešili zastavljene matematične probleme in že začeli s pisanjem člankov, ki nam je vzelo večji del popoldneva. Sledil je zabaven družabni program, pri katerem smo razdeljeni v skupine po dva in tri po našem domu in okolici iskali predmete s seznama. Po okusni večerji smo z MaRSovskim pozdravom pozdravili predavateljico Alejandro Ramos Rivera, ki nas je naučila osnov Ramseyeve teorije in tega, da je popoln nered nemogoč. Pokazala nam je primere iz teorije grafov, kombinatorike in teorije števil in nas seznanila s Schurovim, Ramseyevim in van der Waerdenovim izrekom. Po predavanju se nas je večina MaRSovcev zbrala v jedilnici ob igranju napete družabne igre Mafija.

 

image3

Ponedeljek, 6. avgust 2018

Jutro smo začeli z zgodnjim zajtrkom, po katerem smo se odpravili na jutranjo telovadbo, ki je MaRSovce dokončno prebudila. Razdelili smo se v dve skupini – nekateri smo se odpravili na
jutranji tek v prijetnem hladu bližnjega gozda, drugi pa so se sprostili ob družabnih športnih družabnih igrah. Čim smo se vrnili z jutranje telovadbe, je bil že čas za letošnjo osrednjo MaRSovsko delavnico. V njej nam je dr. Drago Bokal ob prepletu matematike, psihologije in računalništva predstavil matematično modeliranje, probabilistično Monte Carlo metodo in njene uporabe. Razvili smo model za to, koliko znanja pridobimo ob reševanju težkih matematičnih nalog in v kakšnih čustvenih stanjih se med reševanjem znajdemo. Po predavanju smo se razdelili v skupine in začeli z delom na projektih. Matematične orehe, s katerimi se bomo ukvarjali ves teden, smo uspeli le uvodoma spoznati, ko so nas kuharice že pričakale s kosilom. Sledil je kratek odmor, nato pa nadaljevanje osrednje delavnice, v kateri smo prizkusili igro s kartami Čebelarski turnir, ki sta jo razvila dr. Bokal in njegov sin. Skozi igro smo odkrivali mogoče pristope in dokazali optimalno strategijo v nekem primeru. Popoldne smo uživali v družabnem programu s pantomimo in različnimi igrami asociacij. Za tem smo se spet posvetili projektom, kratek odmor smo si vzeli le za večerjo. Družabni večer se je zopet zavlekel v noč, saj smo se zabavali ob igranju volkodlakov, Catana in pokra.
image1-2
image3
image2-1

 

 

 

 

 

 

 


 

Nedelja, 5. avgust 2018

Največji MaRSovski vzlet do zdaj je uspel! Najprej smo se spoznali in vsak z vsakim spregovorili nekaj besed (prav vseh 820 kombinacij). Naučili smo se posebni MaRSovski pozdrav in ga dodobra izvadili, po tem pa smo se odpravili na okusno večerjo. Po kratkem oddihu smo prisluhnili predavatelju dr. Marjanu Jermanu, ki nas je naučil veliko o matematiki starih civilizacij. Izvedeli smo kakšne številske sisteme so uporabljali stari Egipčan in Babilonci, kako so reševali enačbe in kaj so egipčanski ulomki. Večer smo zaključili z igranjem družabnih iger, ki so nas zabavale še dolgo v noč.

 

image2image1-1