Dnevnik

avtorica: Tjaša Vrhovnik

Sreda, 31. julij 2019

Tudi danes smo se prebudili v sončen dan. Jutranja zaspanost je hitro minila, saj smo se po zajtrku podali na pohod. Po gozdnih poteh smo ob prijetnem klepetu sledili oznakam ptičkov na drevesih in po dobri uri hoje prispeli do hotela Bellevue. Sledil je zaslužen počitek, ki smo ga izkoristili za kartanje, posedanje na soncu in sladkanje s sladoledom, ter uživanje v razgledu na dolino. Po drugi poti smo se vrnili v dom tako hitro, da nam je pred kosilom ostalo še nekaj prostega časa. Popoldne smo imeli še zadnjo delavnico o grupah; govorili smo o preslikavah med grupami, delovanju grup na množicah, orbitah in stabilizatorjih, ter si ogledali več zgledov. Predavatelj je na koncu razglasil dva MaRSovca, ki sta najbolje reševala domače naloge z delavnic – za nagrado sta prejela čokoladici Mars. Sledilo je delo na projektih. Pridno smo pisali članke, saj nas je zvečer čakala oddaja delovne verzije. Naše delo je prekinila le večerja. Ob poznih urah je nekaterim ostalo še dovolj energije za druženje, drugi pa smo si šli nabrat moči za nov dan.

sreda-2 sreda-pohod1

 

 

 

 

 

 

 


Torek, 30. julij 2019

Zjutraj nas je pričakalo sonce in napoved toplega dne, dokončno pa sta nas prebudila zajtrk in telovadba. Sledil je drugi del osrednje  delavnice o grupah, na kateri smo poglabljali znanje o grupah, se ukvarjali z rotacijami, simetrijami množic in podgrupami. Po krajšem odmoru je bila na vrsti delavnica LaTeX-a, urejevalnika besedil, v katerem bomo kasneje napisali članek o našem projektnem delu. Na delavnici smo se naučili napisati in oblikovati matematično besedilo. Po kosilu in nekaj prostega časa smo nadaljevali z delom v skupinah. O obravnavanih temah vemo že veliko, zato rezultati, do katerih prihajamo, postajajo vse bolj zanimivi. Nekateri smo prostore doma zamenjali za sence pod krošnjami dreves in se učili kar zunaj. Po pridnem delu je nastopil čas za druženje ob igranju Mafije, ki pa nam je žal ni uspelo odigrati do konca. Prehitela nas je ura, ki je klicala k večerji. Zvečer smo nadaljevali s projektnim delom. Zaključevali smo z obravnavanjem snovi in sedaj je čas, da naučeno sestavimo v samostojen članek. Kot smo že navajeni, po opravljenih vseh dnevnih obveznostih druženje do poznih (zgodnjih) ur nadaljujemo ob zabavnih MaRSovskih igrah.

torek-druzabni-program

torek-delavnica

torek-predavanje

 

 

 

 

 

 

 


Ponedeljek, 29. julij 2019

Zbudili smo se v megleno jutro ter po zajtrku in jutranji telovadbi prisluhnili prvemu delu delavnice z naslovom Grupe v praksi (in teoriji), ki jo vodi dr. Primož Moravec. Spoznali smo se z grupami in permutacijami ter navedli nekaj primerov grup. Nato smo se razdelili v skupine, v katerih bomo do konca tedna spoznavali določeno matematično temo. Med uvodno uro smo se seznanili s projektom. Prekinilo nas je okusno kosilo, po krajšem predahu pa smo nadaljevali z delom na projektih. Uvodne definicije in trditve smo že dodobra spoznali, zato smo lahko rešili prve naloge. Sledila je delavnica, kjer smo se naučili osnov programerskega jezika Python. Možgančke smo si spočili z družabno igro, ki je preizkusila našo iznajdljivost, sodelovanje in včasih (širok) besedni zaklad. Po večerji in odmoru smo prisluhnili dr. Bojanu Moharju o risanju grafov in prekrižnih številih. Ker so se nekateri tokrat prvič srečali z grafi, smo že tekom dneva razmišljali o nalogah o grafih, ki jih je za nas pripravil gost. Na predavanju smo spoznali še hipotezi Hilla in Turána, ki kljub enostavni formulaciji ostajata nerešeni. Večer smo si po želji popestrili z druženjem z MaRSovci, med katerimi so se stkale že prave prijateljske vezi.

pon4

pon3

pon2

 

 

 

 

 

 


Nedelja, 28. julij 2019

Maarsovski PoPoPoPozdrav!! Vzleteli smo! Po prihodu, reševanju anket in vselitvi smo se spoznali z domom.  Seveda smo se najprej naučili letošnjega uradnega pozdrava, nato pa nadaljevali s spoznavnimi igrami. Sledili sta večerja in prvo MaRSovsko predavanje. Preko Skype-a se nam je iz Kalifornije oglasila gostja dr. Marinka Žitnik. Predavala je o umetni inteligenci in analizi velikih podatkov, kar je tudi njeno raziskovalno področje. Razlagala nam je o strojnem učenju, predstavitvi podatkov s pomočjo omrežij in grafov ter razložila nekaj algoritmov strojnega učenja. Razlago je popestrila s primeri na konkretnih podatkih npr. določanju potencialnih prijateljev na družbenih omrežjih in uporabo v medicini. Ob koncu smo ji zastavili nekaj vprašanj, nato pa hitro nadaljevali z igro, v kateri smo ugibali unikatne lastnosti drugih MaRSovcev. Prijetno smo se zabavali, nasmejali in dobili tudi prvo zmagovalno skupino, ki je bila deležna posebne časti. V pričakovanju prvega  delovnega dne in MaRSovskih dogodivščin smo se razšli.

nedelja2

nedelja1