Delavnice

V sklopu osrednje delavnice se vsako leto seznanimo z matematično temo, ki ni v srednješolskem učnem načrtu. Tema letošnjih delavnic še ni znana, lahko pa si preberete nekaj o delavnicah iz leta 2019, ki jih je vodil dr. Primož Moravec.

Osrednja delavnica: Grupe v praksi (in teoriji)

Ko v matematiki preučujemo različne objekte, nas zanimajo tudi preslikave (simetrije), ki tem objektom ohranjajo določene lastnosti. Pri študiju simetrij se izkaže, da lahko na njih pogledamo povsem abstraktno in tako pridemo do pojma grupe.  Spoznali bomo pomembne zglede in osnove teorije grup, hkrati pa bomo srečali uporabe v geometriji, kombinatoriki, kemiji in glasbi.

O predavatelju:

Primož morMoravec je profesor matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani pa je doktoriral leta 2004. Na Univerzi v Ljubljani poučuje matematične predmete na več fakultetah. Raziskovalno se ukvarja z algebro, natančneje, s teorijo grup. Je vodja raziskovalnega programa “Algebra v teoriji operatorjev in finančna matematika” na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko.

 

 


Ob osrednji delavnici bodo potekale še krajše delavnice, ki jih bo izvedla MaRSovska posadka.

LaTeX – Beamer

Brez LaTeXa si ne predstavljamo matematičnega članka ali predstavitve. Spoznali bomo osnove stavljenja matematičnih besedil v LaTeX-u. Ogledali si bomo predvsem sredstva, ki jih potrebujemo pri pripravi MaRSovskih člankov in prezentacij: vstavljenje matematičnih formul, vstavljanje slik, navajanje literature in podobno.

Latex